Catering dla naszych podopiecznych dostarcza QsQs catering z Groblic. QsQs to przede wszystkim pasjonaci dobrej, uczciwej kuchni z najlepszych składników, ale też wyznawcy teorii, że jedzenie musi być smaczne, pożywne i zdrowe, ma sprawiać radość i dawać energię. Jest to rodzinna firma cateringowa, która zaczynała w 2016 roku od dostawy zdrowych posiłków na terenie gminy Siechnice, a obecnie świadczą usługi cateringu dietetycznego oraz żywienia zbiorowego również w Oławie i okolicach.

W Centrum Rozwoju Dziecka Kolorowe Skrzaty przykładamy ogromną wagę do zdrowego żywienia dzieci, dlatego współpracujemy na tym polu ze specjalistami.

Swoją kuchnię budują wokół produktów, wierzą, że nasze zdrowie i kondycja zaczynają się od tego, co jemy, dlatego unikają w kuchni gotowych półproduktów i chemii, które są wszechobecne w jedzeniu w dzisiejszych czasach. Stosują tylko naturalne przyprawy, bez glutaminianu sodu, wszystkie zupy gotują na indyku. Warzywa i owoce kupują od lokalnej, niewielkiej hurtowni, znają ich pochodzenie. Wszystkie ciasta i desery – jak np. jogurty z owocami  czy krem czekoladowy „nutellę” robią sami od podstaw, dzięki temu panując nad ilością cukru serwowaną dzieciom.

Poza oczywistą i ważną rolą Szefa Kuchni w QsQs catering, nad przygotowaniem jadłospisów zgodnych z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia i atrakcyjnych dla dzieci czuwa dietetyczka, Marta Kmieciak.Pani Marta odbyła szereg szkoleń, w tym z zakresu żywienia zbiorowego. Przez dwa lata aktywnie uczestniczyła w układaniu jadłospisów z doświadczoną w tej dziedzinie specjalistką i obecnie wykorzystuje swoją wiedzę w pracy nad menu dla naszych małych skrzatów.

Menu QsQs catering obfituje w zdrowe, domowe desery, owoce, warzywa, kolorowe pasty śniadaniowe i ciekawe rozwiązania obiadowe. W zupach przemycane są dzieciom białka roślinne np. zblendowana soczewica w zupie pomidorowej, której nie widać, a jednak jest i odżywia. Alternatywy białego pieczywa i dodatków – w wieloziarnistym pieczywie, pełnoziarnistym makaronie czy brązowym ryżu. Zdarzają się dni tematyczne – dzień pomidora, dzień kukurydzy, czy buraka, podczas których warzywa są dzieciom przedstawiane w różnych formach i odsłonach.

Wszelkie uwagi i sugestie catering rozpatruje na bieżąco, a wprowadzając nowości zawsze podpytują, czy się udało, czy dzieci jadły, jak odebrały, także możemy się pochwalić zaangażowaną, profesjonalną firmą, która dzięki temu, że jest niewielka do klientów podchodzi indywidualnie. Nie straszne im diety i nietolerancje pokarmowe, nad każdym dzieckiem ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi pochylają się i robią co mogą, żeby sprostać wszystkim wymaganiom.